ČITATELJI PIŠU: Zbog čega je potrebna nova crkva u Solinu?

Svjedoci smo ovih dana neviđene medijske hajke protiv omiljenog solinskog župnika don Vinka Sanadera. Napadi dolaze uglavnom iz ekstremnih ljevičarskih krugova kojima smeta sve što ima veze s religijom, pa im je tako ovog puta “zapela za oko” izgradnja velikog Gospinog prasvetišta u Solinu. Kao argument protiv izgradnje ovog golemog kompleksa najčešće možemo čuti: “Recesija je”.

No što je zapravo recesija?
Recesija su povremena usporavanja u privrednoj aktivnosti neke zemlje praćena istodobnim pogoršanjima opće ekonomske klime (pad realnog dohotka, porast nezaposlenosti, nizak stupanj iskorištenosti proizvodnih kapaciteta…).

Sada neka mi netko objasni: Kakve veze ima recesija sa religijom? Odgovor je nikakve. Recesija je jedno, religija je drugo. To je primjer čistog miješanja krušaka i jabuka iz čega je razvidno osnovno nepoznavanje pojmova među tim ekstremnim skupinama.

Što ako grad Solin ne dobije novu, veću crkvu?

U slučaju da don Vinko Sanader ne dobije potrebna financijska sredstva od grada, županije i države, vrlo lako su na ulicama grada Solina mogući prosvjedi i neredi. Smatramo da nikome nije u interesu da se Solin pretvori u Kijevo. Obzirom kako stvari trenutno stoje sve ide prema tom scenariju. Narodu, građanima i iznad svega vjernicima je dosta gužve i ustajalog zraka na nedjeljnim slavljima u sada već dotrajaloj crkvi. Stoga kao udruga apeliramo na vlasti da bezuvjetno odobre sva potrebna sredstva koja od njih don Vinko Sanader zatraži. To je za dobro svih nas.

 

Mate Krk zvani Krkan