JOŠ NEPLAĆENI OGLAS: Na Mejašima crni rižot za Pavelićev rođendan!

I ove godine, sada već tradicionalno po četvrti put, gospodin Senad Roje organizirao je pučku feštu povodom Pavelićeva rođendana. Fešta je to koja okuplja mlade i stare iz svih krajeva Mejaša.

Za one koji nisu sa splitskog područja; Mejaši su znameniti kvart u istočnom dijelu grada Splita. Ono na što su žitelji Mejaša posebno ponosni je mjesno groblje Lovrinac. Opće je poznata činjenica da su Mejaši jedini splitski kvart koji ima vlastito groblje. Također, stanovnici su ponosni na mjesnu crkvu koja je, kako kažu, najveća u okolici i osigurava im miran i spokojan život (živima i mrtvima).

Ono što mnogima smeta su trgovački centri, kojih je svakim danom sve više na području toga, tradicionalno poljoprivrednog, kotara. Većina stanovnika posjeduje vlastiti plastenik, pa tako i junak ove priče.

Gospodin Senad Roje, “fetivi” stanovnik Mejaša, često zna reći kako vladari dolaze i odlaze, a plastenici ostaju. Time jasno želi naglasiti snagu, borbeni duh i želju za opstankom izvornih žitelja Mejaša. Na tragu toga i ove godine organizirana je podjela porcija crnog rižota na glavnom trgu kotara Mejaši (ispred Rojinog velikog plastenika).

Upravo na tom mjestu, prije 40 godina, život je tragično skončao Hajrudin Pavelić sa nepunih 97 godina. Život mladića, kako su ga od milja zvali, se naprasno ugasio.

Hajrudin je bio junak Mejaša i veliki prijatelj Senadova oca. Bili su susjedi od djetinjstva i pomagali su jedan drugome u izgradnji plastenika. Na veliku žalost, davne 1978. godine, dogodila se nesreća uslijed koje je Hajrudin preminuo. Naime, prilikom završnih radova na velikom plasteniku obitelji Roje, Hajrudin je podcijenio opasnost koju duhan predstavlja. Uzeo je šibicu i pripalio posljednju cigaretu, nakon čega se pridružio drugim nebeskim herojima s Mejaša. Za svih njegovih 97 godina života, prijatelji i suborci su ga upozoravali na štetne posljedice pušenja. Nije ih, nažalost, slušao. Bio je tvrdoglav, ali iznad svega hrabar i odvažan.

SlaninaDanas, poslije 40 godina, na tom istom mjestu organizira se velika podjela crnog rižota u njegovu čast. Glavni kuhar, Mate Radošević, nam je pojasnio tajne dobro spravljenog crnog rižota: “Najprin je važno da imamo nužne sastojke. Kako kaže stara narodna mudrost; Bez riže nema rižota. Tako san i ja na tragu toga odlučija prvo nabavit rižu, pa tek onda sipu sa vrećicaman crnila. Kad se stvari rade po nekakvom redu, onda i jelo bude ukusno i dobro. Ovi mladi kuvari ništa ne paze na to. Njima samo da je slikat to za Instagram.” – pojasnio nam je Mate. Upitali smo ga postoji li neki tajni sastojak, koji daje poseban okus jelu, na što nam je odgovorio: “Gledajte, neću van ja odavat te neke tajne, samo ću van reć da metnen ja unutra malo slanine. Nemojte to napisat jer amo na Mejašima dosta stanovnika ne jide svinjetinu, zbog nekih svojih mušica. Ali, metnen ja malo slanine da začini sve. Oni ne primjete, a bude ukusno.” – zaključio je Mate.

Na kraju možemo samo reći da smo se i mi novinari dobro najeli i lijepo zabavili.