SINIŠA RELJIĆ – Kako je Smojin Sancho Panza i splitski funcut postao ugledni stanovnik Zagore (+ link na knjigu “Putovanja s Miljenkom Smojom”)

Dijete splitskog Varoša nepovratno se zaljubilo Gizdavac kod Muća i Sanaderove Dugobabe. U svojoj asketskoj fazi između odlazaka u gostionu, Reljić je odlučio sa stranica naše udruge omogućiti besplatno preuzimanje njegove prve knjige "Putovanja s Miljenkom Smojom". Link je na kraju teksta.

Sinišu neki pamte kao jednog od splitskih pionira vožnji taksija na crno. Drugi ga se sjećaju kao vozača Miljenka Smoje, bliskog druga, pa i svojevrsnog Sancho Panzu zadnjih šest godina njegova života, o čemu je Reljić napisao i knjigu (Putovanja s Miljenkom Smojom ). Tijekom 14 godina rada u splitskom Konstruktoru, Reljića su, pak, najbolje upamtili kao vrsnog terenskog djelatnika koji nije volio kancelariju, ali je volio dobar glas o svome poduzeću širiti na marendama koje mu je tvrtka plaćala. Reljić se ženio dva puta, a netko je o njemu proširio glas da se radi o jednom od vještijih i obdarenijih splitskih ljubavnika. Već je legenda da nekoć nije imao vremena između taksi vožnji na crno niti skinuti svoje čuvene koledžice žureći da usreći mestrese u njihovim bračnim krevetima.

Sinisa_sINA_rELJIC_21

No, Reljić se umorio od gradskog života 2007. godine, objesio koledžice i volan o klin, kupio zemljište u Gizdavcu, seocetu kraj Muća, i nabavio kamp kućicu. Pored toga, dobio je treće dijete s drugom suprugom, te predan kakav jest, odlučio ga odgajati metodama doseljenika u Dalmatinsku zagoru, odnosno da supruga ga podiže i školuje u Splitu, a on vikendom ga rastrčava po livadama kliškog zaleđa i socijalno snaži u gostioni Mladost u obližnjim Dugobabama, selu Ive Sanadera gdje Reljić boravi češće i radije nego u Gizdavcu.

Gizdavac - Krcma mUKTE -¨Otišao sam iz Splita željan mira, razmišljanja i pod velikim stresom jer sam godinama pokušavao ishoditi prijevremenu invalidsku mirovinu zbog niza zdravstvenih problema. Čekam je sad ovdje u Gizdavcu uz magaricu Rozgu, tri psa, mačka Žoržija, te 20 komada vjernih kokošiju što me hrane svojim sirovim jajima, a ja ih ispijam kako bih osnažio svoj “baršunasti” tenor. Naime, otkad sam iz Splita preselio u Gizdavac, osim volje za životom, javila mi se i ljubav prema pjevanju, a to što me drugi ne vole slušati, smatram njihovim problemom. Iako javno još ne nastupam, svojoj vjernoj supruzi Neli organiziram pokoji nastup u lokalu Mladost u Dugobabama na oduševljenje tamošnje klijentele, a i vlasnika Željka Pisca kojem tako izbijam besplatna pića. Stalni gosti te fine seoske kavane traže da pjevačica nastupa svaki vikend, ali nema vremena zbog obaveza oko domaćeg rada našeg potomka i odlazaka u crkvu u Splitu, jer ne smije izostati kako sin ne bi dobio minus na školskom vjeronauku” – povjerio nam je Siniša Reljić, odrastao u splitskom Varošu u kući babe Milke i dida Martina Matacina.

Nakon godinu života u kamp kućici, Siniša je osnažen obiteljskim financijama podigao montažni kućerak u koji rado na domjenke prima brojne prijatelje i poznanike. Među njima su bivše kolege iz Konstruktora, politički istomišljenici i neistomišljenici iz obližnjih Dugobaba. U njegovu “Krčmu Mukte”, kako je nazavao natkriveni štekat s roštiljem pred domom, svraća i klijentela nekadašnjeg splitskog kafića Čoko, metalnog kioska koji se nekad kočoperio na splitskom pazaru, a bio je stjecište ljubitelja promila, propalih glumaca, glazbenika i ljubavnika, uspješnih pekara, predstavnika stanara, muzejskih djelatnika , pazarskih poduzetnika i ostalih koji su srčano punili blagajnu splitskom ugostitelju i pioniru porno telefonije u Splitu – Đaniju Gunjači. Siniša je tamo imao kraljevski tretman, posebice nakon što je nekoliko puta pobijedio na takmičenju “Čiji je duži?!” i novac od nagrade odmah potrošio za šankom.

Zadnjih godina u Splitu, Reljić se grčevito borio za prava vozača taksija na crno, kao i za bolji standard trgovkinja ljubavlju u splitskom Đardinu, nedaleko od Hrvojeve ulice gdje je imao garsonijeru u potkrovlju.

“Nakon brojnih prekršajnih prijava, posebice kazni za taksiranje na crno, stekao sam iskustva u pronalaženju rupa u zakonu, te uvjerio sebe da sam mali čovjek, ali s velikim i istančanim smislom za pravdu. Volim pomagati ugroženima, pa tako svaki dan u Dugobabama sat vremena gostima lokala Mladost sastavljam žalbe na prometne kazne. Neke stanovnike kliškog zaleđa zakinute za ljubavna i erotska iskustva, povremeno upućujem svojim bivšim susjetkama u Đardinu. Također, ostvario sam i dobre kontakte sa splitskom policijom, pa me više ne traže, nego me izravno zovu na mobitel, jer je teško i službeniku iz ovog kraja pronaći moj skroviti ranč kod Muća” – povjerio nam je ovaj Gizdavčanin.

Reljić se u svojim gradskim danima volio družiti s poznatim svijetom. Osim Lepe i Miljenka Smoje, prijateljevao je sa Željkom Malnarom i cijelom ekipom Nightmare Stagea u kojoj je i gostovao nekoliko puta. Neuspješno se udvarao Ani Reić, splitskoj manekenki s karijerom u SAD-u. No, bili poznati ili ne, Siniša je svoje poznanike znao povremeno prijaviti i policiji kad bi ga oneraspoložili u kakvom lokalu.

Sinisa_sINA_-Slika-Smoje i Lepa

“Nekad bi jednostavno postao preosjetljiv na kršenje javnog reda i mira, pa bih i svoje prijatelje prijavio policiji zbog buke nedoličnog ponašanja, ali tek nakon što bih ja napustio objekt. Kasnije bih ih uvjeravao da je to bilo za njihovo dobro. Evo, jednom sam posudio svoj kombi za taksiranje Željku Malnari i ekipi Noćne more da se odvezu iz Splita na spavanje u hotel u Kaštelima. Čim su krenuli zapekla me savjest da im se što ne dogodi, bili su puno popili i nazvao sam policiju da mi je netko ukrao vozilo. Kombi mi je ubrzo vraćen, a družba iz Noćne more prekinula je sve odnose sa mnom, iako sam radio za njihovo dobro” – nezadovoljan je Reljić.

Siniša ima još nekolicinu prijatelja koje nije prijavio policiji, što ne znači da se to neće i dogoditi. Poznavajući njegovu sklonost da prijavljuje, u opasnosti su mu i domaće životinje, kao i autor ovih redaka kojem Siniša tijekom ovog razgovora pokušao krišom uliti alkohol u sokove (koje isključivo pije), ne bi li se “sprijateljio” s prometnom policijom kliškog zaleđa pri povratku u Split.

“Najviše me boli što me ne uzimaju ozbiljno u općini Muć kojoj administrativno pripadam, a to je da nisam spojen na vodovodnu mrežu jer valjda smatraju da mi ne treba ni za piće, a ni kupanje. Istina kuća mi je nadomak prirodnih bunara i resursa podno Pometenog brda, ali meni treba tekuća voda. Nakon što sam legalizirao objekt i platio sve pristojbe, godinama sam i dalje bez nje; misle da je meni piva dovoljna. Istina, zbog povišenog unosa pive i B vitamina, imam lipu kožu i mirne ruke, tako da uvečer kad se osamim na selu zasviram Casio klavijature i stvaram pjesme za prvi album koji će se zvati Tiramola po nadimku moje supruge. Molim Filipa Stupala, načelnika Općine Muć, da mi spoji vodu i pjevat ću mu sa suprugom u predizbornoj kampanji” – poručio je Reljić prvom čovjeku Muća.Sinisa_sINA_rELJIC_20

Siniša moli i vlasnike lokala kojima je ostao dužan za života u Splitu da mu oproste dugove, jer ionako su nastupile zastare, a on nema redovitih primanja. Umjesto novca češće koristi svoje poljoprivredne proizvode, te pravničke usluge kako bi ih trampio za iće i piće. Zanimljivo je  i da mu je sestra Sunčica Reljić Wallin jedna od vodećih mešetarki na Wall Streetu.

 

Ovdje možete besplatno preuzeti pdf izdanje knjige: Siniša Reljić – Putovanja s Miljenkom Smojom: PUTOVANJA S MILJENKOM SMOJOM -Sinisa Reljic SINISA RELJIC - Putovanja s Miljenkom Smojom - OMOT

 

tekst, foto i video: Ma.J.