Radionice dizajna zvučne slike 2017.

Combove "radionice soundtracka" su bile besplatne i realizirane uz podršku Grada Splita, a uspjelo se napraviti 30-ak soundtrackova u međusobnoj interakciji sudionika radionice, a istovremeno se učilo snimanju i općenito namjenskom oblikovanju zvuka za medijske sadržaje.

Koncem prošle godine proveli smo Radionice dizajna zvučne slike (soundtracka), projekt podržan od Grada Splita oko kojeg je okupljeno preko 20 glazbenika i autora Splita, Kaštela i Hvara, zainteresiranih za stjecanje osnovnih znanja iz područja dizajniranja zvuka i stvaranja soundtracka na zadane predloške  – autorska videa članova udruge, inserte iz nijemih i “public domain” filmova.

Glazba za njih je većim dijelom nastajala improvizacijskim svirkama, pomoću open source softvera za muziku i video (a i nekih komercijalnih računalnih programa poput Abletona) te uz profesionalnu audio opremu udruge poput sintesajzera, ritam mašina, elektroničkog bubnja, DJ konzole, efekata za obradu zvuka i ostale opreme koja se koristi pri profesionalnim snimanju. Iako su radionice bile predviđene za malu grupu polaznika u dobi od 18 do 30 godina, obuhvatili smo i niz starijih sudionika koji su iskazali želju za stvaranjem zvučnih kulisa i “soundtracka” u okviru ovog projekta p u studiju i prostoru za svirke udruge Combo. Radionici su bile besplatne, a uspjelo se napraviti 30-ak soundtrackova u međusobnoj interakciji sudionika radionice, a usput se učilo snimanju i općenito namjenskom oblikovanju zvuka za medijske sadržaje.

Radionice su trajale i više od predviđenih 60 nastavnih sati, pokriveni su teorijski i praktični aspekte oblikovanja zvuka s primjenom na filmu, televiziji, radiju i u novim medijima. U teorijskom dijelu programa, polaznicima su, a ovisno o razini njihovog prethodnog znanja, prenošena temeljna znanja iz dramaturgije i izražajnih sredstava zvuka, upoznati su s tehničkom opremom koja se koristi za snimanje i za postprodukciju zvuka, te s alatima za obradu zvučnih zapisa. Za video predloške korišteni su isječci nijemih i filmova koji se nude na “public domain” servisima i s free source računalnim alatima kako se ne bi narušavala copyright prava, iako radionica nije imala komercijalni, već isključivo edukativni karakter s ciljem osnaživanja i razvoja lokalne glazbeno umjetničke scene i potpore neafirmiranim muzičarima i autorima. Kako se većinom radilo o glazbenicima mlađe generacije koji su kroz radionici nastojali steći znanja o snimanju svojih uradaka, jednim dijelom su “soundtrackovi” na zadane video predloške nastali improvizacijskim muziciranjem uz projekcije koje su sami snimali uz voditelja radionice i volontere udruge Combo,a nakon toga editirali i montirali u open source softverima.

Voditelji radionica su bili Mak Jovanović, novinar, glazbeni i radijski autor, te Ivan Zelić, tonski snimatelj i dizajner zvuka, ujedno i predavač na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti s Odjela za oblikovanje zvuka, koji je dobio Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka 2016. za film S one strane na pulskom Film festivalu.