Kako se plete nakurnjak?!

Odlučili smo od izumiranja sačuvati  drevne mravinački nakurnjak, vrlički predpičnjak i nadguznjak iz Konjskog kojeg valja i patentirati. Vezano uz to, u kabinetu udruge Combo  na proljeće počinje tečaj izrade izvornog dinarskog nakurnjaka, te se moli zainteresirane da pripreme pletaće igle i pola kilograma vune (najbolje domaće).

NAKURNJAK KAO TAKAV: Malo se zna i da nadomak Splita žene generacijama kroje taj čarobni odjevni predmet koji nježnik čuva od hladnoće, a i da se njime nerijetko zapinjalo po ovicima sladostrašća putenih seljanki. Nakurnjaci sramotno danas uzmiču pred najezdom bumpera, plastičnih i gumenih navlaka za nježnik, a kako tvrdi Combov kolumnist Venerio Scrivocelli, za to su krivi domaći čuvari baštine i preplaćeni etnolozi koji ih skrivaju od očiju javnosti jer su se isprepleli s tvornicama higijenskih gumica,  sve kako bi dobijali od njih besplatne mondene uzorke i lunch pakete.

nakurnjak maskirninakurnjak domesticanakurnjak 1

Poznato je da su drevni Ličani nakurnjacima stoljećima čuvali ponos od hladnoće i napada pohotnih medvjeda. Prije 100-ak godina nakurnjak se pleo u svim bojama i dezenima, a udavače bi ga nosile kao sastavni dio svojega miraza i odnosile na blagoslov. Zabilježeno je da je bilo i takmičenja koja će svome dragom izraditit ljepši nakurnjak. Postupak uzimanja mjere za nakurnjak se zvao DIRLIKANJE. Inače, nakurnjak čine gornja navlaka za udo dužine cca 20 centimetara, te donji dio – “torbak”, u koji se spremaju testisi.

PREDPIČNJAK , ipak nema slojevitu povijest kao nakurnjak, ali, evo, zgodno se zove. Radi se samo o naziv za pregaču glavne kuharice u svatovima.

NAGUZNJACI ili GUZALA   su dva jastučića napravljena od platna u koja bi se ubacivale stare krpe. Naguznjake su po golom tijelu opasavale sebi djevojke, najčešće u Slavoniji, ali u Konjskom kod Klisa, kako bi bile zamamnije, povećale bokove i pokazale da su spremne za rađanje.

Sob MuSharaf