Ta divna imena domaćih tvrtki i obrta…

 

Septičke jame u Kaštelima prazni “Finoća“, mjesnu ribarnicu na Murteru drži “Orilo, gorilo, izgorilo“, a knjigovodstvom u Splitu bave se Ameba”, “Culpa” (lat. grijeh) i “Alibi. Nekad ste na Bačvicama mogli popiti osvježavajući napitak u objektuKrvavo kopito, taman nakon što ste naručili pribor za pisače iz tvrtke Opstanak” sa splitskih Dragovoda.

I nisu to imena i situacije iz neke uvrnute bajke ili pak kultnog “Alan Forda”, već stvarni i neobični nazivi tvrtki i obrta u Dalmaciji, kakvih se nađe i u ostatku zemlje. Primjerice, “Pediker za krave”, odnosno Obrt za njegu i rezidbu papaka iz Vukovara nije samo neuobičajen imenom, već i djelatnošću.PEDIKER ZA KRAVE

  • Puno se ljudi, za razliku od mene, ovim bavi na crno i bez odgovarajuće spreme. Mi radimo po cijelom Hrvatskoj, a laici se začude da postoji “Pediker za krave”. Onda ja njih pitam kako vi to svoje nokte redovito režete, a nitko vas ne muze dva puta dnevno – dometnuo je Krešimir Bačić, koji se za njegovatelja papaka školovao u Njemačkoj.

U Splitu vas miševa i žohara mogu riješiti deratizatori tvrtke otrovnog imena “Ciklon”, a krov nad glavom osigurati će vam u agenciji “Dabarstan”.

  • Ma, nema to veze s dabrovima i gradnjom brana, nego ime je od sela Dabar kod Peruče iz kojeg potječem. Neki to prevode i kao dobar stan, pa neka im bude – razjasnila nam je vlasnica Dabarstana.

Stobrečki “Matan i Jaranen” kao što ime kaže ipak nije tvrtka unuka Škilje iz Zagvozda i njegovih prijatelja, ali jest preuzeto iz knjige Ivana Raosa “Prosjaci i sinovi” i serije snimljenoj po njoj.

– To je ime i spomen mojoj Imotskoj krajini. Tijekom rata kad je tvrtka osnovana mnogi su mu se čudili, a bili smo prvi trgovci španjolskim proizvoda “sve po 12 kuna”. Nismo baš radili kao Matan u “Prosjacima”, iako je bilo muvanja u ratnim godinama. No, uvijek smo pazili na obveze radnicima i državi, tako da danas “Matan i Jaranen” ozbiljna firma koja posluje s velikim trgovačkim lancima s proizvodima od stakla i plastike za domaćinstvo i ugostiteljstvo – objasnio je je Mate Ivanović, vlasnik “Matana i Jaranena“.

U Stobreču stoluje i tvrtka “Makro”, a u njoj nećete pribaviti eskort ili noćne dame kao što bi na prvu pomislili, već proizvode za ugostiteljstvo i trgovine. Tako “Finoća” iz Kaštel Sućurca, ne bavi se graviranjem ili filigranstvom, već su odabrani koncesionari Grada Kaštela za pražnjenje septičkih jama. Bave se i bušenjem bunara, servisom te odčepljivanjem kanalizacije.

  • U Splitu je desetljećima glavno komunalno poduzeće bila “Čistoća”. No, mi smo prije 20 godina odlučili postati im konkurencija i duh njihova imena slijediti nazivom “Finoća”. Radimo grube stvari, ali barem to izvodimo fino – poručio je Stipe Gabelica, voditelj u “Finoći“.

Neven Lordan vlasnik obrta „Orilo, gorilo, izgorilo“ iz Tisnog na Murteru kaže da je u imenu sažet njegov život iz ratničkih dana. “Svekar voda” iz Kaštel Kambelovca, pak, nije tvrtka koja veliča supruginog oca, a niti nekakva čudotvorna voda koja pomlađuje ili pere svekre. Naziv je to mjesta i potoka mjesta kraj Livna odakle potječe vlasnik Mladen Pavlinović.

SAKATA NEMAN, LAŽNI SVJEDOK I MASNI

Zagrepčani se nakon sprovoda nekad znali krijepiti u birtiji Kod veselog Mrtvaca, a nasuprot suda u kafiću Lažni svjedok. Danas caffe Lažni svjedok postoji samo u Bjelovaru. Kraj zagrebačkog kolodvora radi i birtija “živopisnog” imena “Sakata neman“, a pečenjara “Masni” u Hrvatskom Leskovcu desetljećima je bila, kao što samo ime kaže, hram ljubitelja kalorične hrane, posebice pljeskavica.

Mak Jovanović