VITO CELLINI (94): Njujorški bersaljer koji nije u 2. svjetskom ratu želio ubijati Dalmatince već s njima piti rakiju

Njegova nesvakidašnja životna priča uskoro će biti objavljena u knjizi "Cellini: Freedom Fighter - The biography of a soldier, guerilla fighter, secret agent and weapons inventor " američkog pisca J. Michael Handa, a vrlo je moguće da će se po njoj snimati i dokumentarac. Stoga je Hand je u pratnji Vite nedavno obišao Hrvatsku kako bi se na licu mjesta uvjerio u autentičnost njegovih svjedočenja kojih se ovaj 94. godišnjak sjeća do sitnih detalja. S Vitom smo se susreli tijekom kratkog boravka u Splitu gdje je 1943. godine upoznao obitelj koja mu je pomogla prebjeći u partizane.

Njujorčanin Vito Cellini (94) nedavno je obišao Dalmaciju, mjesta u kojima je ratovao, pio rakiju i prijateljevao s domaćim svijetom. Tijekom Drugog svjetskog rata prošao je put od talijanskog bersaljera do partizana u Podbiokovlju, a postao je i špijun Savezničke vojske u Milanu netom nakon talijanske kapitulacije. Krajem rata Cellini vratio se u Ameriku, usmjerio svom pozivu mehaničara, inovatora i specijaliste za oružje, a povremeno je, kako nam je povjerio, radio i na rušenjima diktatorskih režima u Latinskoj Americi. Njegova nesvakidašnja životna priča uskoro će biti objavljena u knjizi “Cellini: Freedom Fighter – The biography of a soldier, guerilla fighter, secret agent and weapons inventor ” američkog pisca J. Michael Handa, a vrlo je moguće da će se po njoj snimati i dokumentarac. Stoga je Hand je u pratnji Vite nedavno obišao Hrvatsku kako bi se na licu mjesta uvjerio u autentičnost njegovih svjedočenja kojih se ovaj 94. godišnjak sjeća do sitnih detalja. S Vitom smo se susreli tijekom kratkog boravka u Splitu gdje je 1943. godine upoznao obitelj koja mu je pomogla prebjeći u partizane.

Vito Cellini 02Rodio se kao najstarije od petero dijete u obitelji doseljenika Francesca Cellinija iz Barija 1923. godine u SAD-u. Njegov otac bio je uvjereni fašist i obožavatelj Benita Mussolinija, tako da je i jednu od tri kćeri nazvao njegovim imenom, a i prije rata, kako se sjeća Vito, osnovao je Fašističku partiju u New Yorku. Na Duceov poziv otac vratio je obitelj u Italiju, a Vitu kojeg je još ranije poslao da živi kod bake i djeda u Bari jer mu je umrla majka, natjerao da se bori u fašističkoj vojsci jer on je sam nogu izgubio u 1. svjetskom ratu i nije mogao vojevati. Mladi Cellini je služio u Zadru, Rijeci, šibenskom zaleđu, te Splitu, ispočetka uvjeren da se bori za ispravnu stvar i štiti ovdašnji narod. Bio je u jurišnim postrojbama prepoznatljivima po šeširima urešenima tetrijebovim perima. Cellini se ubrzo uvjerio da stvari idu potpuno pogrešno jer su njegovi suborci umjesto neprijateljskih vojnika više ubijali civile, a za to bivali i novčano nagrađivani.
BERSAGLIERI009
– Kako mi je otac bio fašist nisam završio u običnoj vojsci, već bersaljerima. Upravo na ovom kratkom putovanju kroz Hrvatsku obišli gdje je to bilo, naime čuvao sam željezničku prugu kod Perkovića koju su partizani je neprestano napadali i dizali u zrak. Nisam želio ići u rat, smatrao sam se Amerikancem, no, otac je bio odlučan, rekao je da moram ići i da mu ne sramotim ime. Iako su me uvjeravali da dolazim štititi ljude ovdje, ubrzo sam vodio da su mnogi moji suborci stigli činiti samo zlodjela. Sukobio sam se sa zapovjednikom svoje regimente koji je to poticao, a posebice jer je davao po 500 lira za svakog ubijenog ovdašnjeg stanovnika bez obzira je li on bio vojnik, žena, starac ili dijete – ispričao je Cellini, koji je na otvaranju Muzeja pobjede i oslobođenja Dalmacije u Šibeniku dobio povelju za svoj doprinos antifašizmu.
Pred kraj talijanske okupacije Dalmacije, Cellini se našao u Splitu i upoznao mladu djevojku koja mu je pomogla pobjeći iz vojske. Dao joj je u vremenima teške oskudice kolut parmezana ukraden iz vojnog skladišta, te zamolio mladu Splićanku može li se zauzvrat okupati kod njezine obitelji.
– Ne sjećam se kako se zvala, a u njezinoj kući su bili majka, sestra blizanka i još jedna sestra, a živjeli su blizu splitske luke. Ako ovo netko od njih pročita, molio bih da mi se jave. Ta djevojka me je spojila s partizanima i uskoro sam se našao pod komandom Makaranina Polde Mikulića u 4. bataljunu 9. brigade XX. Dalmatinske divizije. Moj je zadatak bio da popravljam oružje. Naime, završio sam za mehaničara, još kao dijete sam se počeo baviti oružjem. Kasnije mi je uz druge izume, smišljanje inovacija za oružje postao poziv – ispričao je Cellini.
Nakon nešto više od pola godine provedenih s partizanima, Vito je otišao u Savezničku bazu na jugu Italije u prosincu 1943. godine. Otud je poslan da kao tajni agent da oko Milana locira pogone za bombardiranje koji su još proizvodili oružje nakon kapitulacije Italije i bili pod njemačkom upravom sve do 1945. godine.
– Obavio sam puno prljavog posla kao agent u Milanu. Rekao sam sestri koja je živjela tamo, ovdje se bombardira jer sam im ja rekao. Ona je na to rekla; to je tvoj posao, a ti si i Amerikanac – prisjetio se Cellini.Vito Cellini
Okončanjem rata, vratio se u New York. Posvetio se mehanici, te osmislio 19 patenata s područja od medicine do oružja. Naime, američke elitne postrojbe Delta force i danas koriste njegov stabilizator za ručno oružje koji smanjuju trzaje i skriva plamen pri ispaljivanju municije. Radio je i kao stručnjak za suzbijanje terorizma, no, to je posve druga priča koja nam nije do kraja stigao ispričati za kratkog boravka u Splitu. Cellini je proveo 66. godina u braku s velikom životnom ljubavi Francescom koja je umrla prije tri godine. Iako još teško podnosi gubitak supruge, živi život punim plućima, putuje svijetom i upoznaje ljude.
– Namjeravam živjeti 120 godina, a kako sam oduševljen Hrvatskom i ovdašnjim ljudima, volio bih dio godine provoditi ovdje. Drugi sam put tu nakon rata, a ovo je dobra prigoda da se opskrbim vašom rakijom od koje čašicu popijem svaki dan otkad me je komandant Poldo navukao na nju. Čak sam natjerao i moje američke prijatelje da u svojoj kući imaju bocu rakije kako bi me mogli poslužiti kad im dođem – dodao je vitalni Vito.

Mak Jovanović

https://www.youtube.com/watch?v=rr6Xmo5EnsE