In memoriam: Andro Damjanić (1929.-2016.) – nije bilo dana da ništa nije slikao…

Andro Damjanić živuća je povijest splitske novinske fotografije. Ostao je vjeran crno bijelim fotkama od dječačkih dana kad je prve slike napravio susjedovom box kamerom. Zabilježio je fotoaparatom ruskog predsjednika Nikitu Hruščova, redatelja Alfred Hitchocka,Ivana Meštrovića, mnogo puta Josip Broza, kao i brojne drugi akteri druge polovice 20. stoljeća. Prije karijere fotografa markirao je srdele za Oceanografski institut u Splitu, radio i u bolničkom laboratoriju. Bio je Damjanić i dopredsjednik nesretno ugaslog Društva neženja, autoinstruktor, osnivač i kustos ribarskog muzeja u rodnoj mu Vrboskoj na Hvaru.

andro-damjanic-24-sata-11-4-2015– U susjedstvo je ljeti iz Splita dolazio barba Mene koji mi je mi je darovao box cameru i počeo sam sa 7-8 godina snimati stvari oko sebe. Zanimljivo je da je on mene snimio osmi dan nakon rođenja. Mislili su da neću poživit jer sam bio nedonošče, pa su me, eto, htjeli fotografirati za uspomenu. No, ispalo je da sam dobre godine nakupio – ispričao je Damjanić.

U 12. godini. nabavio je Kodakov foto aparat na mijeh i zaljubio se u fotografiju. Kasnije je od snimanja đačkih ekskurzija koje bi došle u Split počeo zarađivati sitan novac, a vrlo brzo navikao se i na romanse s djevojkama koje bi snimio.

– Bit će se zato nisam ni oženio. Napravio bih slike, naplatio troškove i stvorio kakvu vezu s tim djevojkama. Bilo je toga, ali nećemo o tome. Imam 47 aparata i oko 24.000 negativa. Danas sa sobom nosim digitalni aparat, blesigraf kako ga zovem, i nema dana kad ništa ne slikam – kazao je Damjanić.

U Slobodnoj Dalmaciji zaposlio se kao fotoreporter 1959. godine,a tu je dočekao mirovinu 1995. godine. Radio je s prvacima splitskog novinarstva, a dobro pamti i da ga je Miljenko Smoje istjerao iz hotelske sobe u Dubrovniku da spava na hodniku jer on “nit’ sa ženom ne spava u istoj sobi“.

Živim bez programa, ali dobro utrošim dan. Družim se, samac sam, pa sebi sam kuham, peglam, šijem, ako što treba. Jedem puno ribe, malo mesa, te slabo večeram. Smanjio sam alkohol, nekad sam znao otresti i dvi tri litre crnog s novinarskom bandom; Momčilom Popadićem, Smojom… Bit’ će jer sam još u djetinjstvu da ojačam zadojen s hmuticom, napitkom od mlijeka s vinom – otkrio nam je Damjanić.

 

Mak Jovanović za 24 sata (11.4.2015. godine)

foto: Tino Jurić