Tomotaka Takahashi: Čovjekoliki roboti će biti i u vašem džepu za pet godina

Tomotaka Takahashi (41), renomirani japanski znanstvenik koji je po svjetskom časopisu Science popular spada među 33 osobe koji će promijeniti budućnost, ovog je tjedna na Sveučilištu u Splitu predstavio neke od svojih 35 humanoidnih robota koji će, kako najavljuje, uskoro postati nam dio svakodnevnice. Njegovi čovjekoliki roboti prepoznaju glas i odgovaraju na pitanja, plešu, rade sklekove, igraju nogomet, voze bicikle, uspinju se uz konopac, mogu biti telefoni, video projektori, pa i boraviti u svemiru.Dizajnirani su po uzoru na likove iz japanskih anima, posebice po Astro Boyu koji je ovog znanstvenog suradnika Sveučilištu u Tokiju osvojio još kao šestogodišnjaka. Takahashijevi izumi objedinjuju znanost i zabavu.

  • U Japanu se robote vidi negdje između “mašina” i”ljudi”, kao što su recimo crtani junaci Astro Boy, Gigantor, Doraemon. Imaju zabavni karakter, Na zapadu je ta granica oštrija – doživljava ih se kao “uglavnom ljudskije” ili “uglavnom robotskije”, kao što je razlika recima između Terminatora ili R2D2 iz Ratova zvijezda. Preferiram izradu malih robota jer osim što su spretniji, od njih ljudi imaju manja i realističnija očekivanja nego od velikih. Također, zalažem se za humanoidniji izgled robota kako bi ljudima se s njima olakšalo povezivanje. Razvoj velikih robota je rašireniji u ostatku svijetu nego li u kod nas Japanu kao što su dronovi, automobili s automatskim upravljanjem, no još nije postignuta odgovarajuća razina praktične primjene – rekao je Takahashi, koji je svog prvog robota napravio s 8 godina, a od 1999. godine ih dizajnira pod okriljem svoje tvrtke Robo Garage.

U Splitu je predstavio Evoltu, robotića visokog svega 7 cm koji se 2008. godine uspeo uz konopac na 503 m visok Grand Cannyon pogonjen alkanim baterijama Panasonica, a uspon je savladao za 6 sati i 46 minuta što je Takahashiju donijelo jedno od tri mjesta koja je osvojio u Guinnesovoj knjizi rekorda.

 

Splitska publika imala je priliku vidjeti i Robija nastalog u Robo Garageu, koji je prodan u 150 tisuća primjeraka, a može zabavljati vlasnika puštanjem glazbe, pjevanjem, plesom, mijenjati mu TV programe, iščitavati vremensku prognozu i elektroničku poštu. Robi komunicira s 250 fraza i komandi, a “emocije” iskazuje promjenama boje očiju.

Takahashijev komunikacijski robot Kirobo je u kolovozu 2013. godine postao prvi robot astronaut. Upućen je na Međunarodnu svemirskoj postaji gdje je 18 mjeseci pomogao posadi u eksperimentima pri nultoj gravitaciji. Kirobo prepoznaje glasove, ali i lica članova posade, te snima videa izravno u svemiru. Pri tome je izveo prvu svemirsku komunikaciju između robota i čovjeka (s astronautom Koichijem Wakatom) što mu je donijelo mjesto u Guinnessevoj knjizi rekorda. Splićanima je Takahashi predstavio ViSiON, robota visokog 47 cm koji je pobijedio na Robo Cupu 2004-2008, te RoBoHoN (Robot Smartphone), kombinaciju malenog robota i pametnog telefona, koji je ima svjetsku premijeru imao u listopadu lani, a trebao bi biti pušten na tržište za pet godina.

  • Ljude zanimaju fizičke mogućnosti robota, ali oni mogu pomoći ljudima i prikupljajući informacije. Recimo, RoBoHoN ima i humanoidni izgled što će ljudima olakšati komunikaciju jer neobično nam je razgovarati s kutijom kao do sada. Naši pametni telefoni imaju puno funkcija, ali njih ne smatramo prijateljima ili partnerima. RoBoHoN ima stoga dio ljudskosti u sebi. Postajemo sve umorniji od virtualnih stvari, imamo milijune aplikacija za smartphone, a počinju nam nedostajati prave stvari. Naši komunikacijski uređaji RoboHoNom donosi i to da će glasovna komunikacija potpuno zamijeniti diranje zaslona. Za pet godina svi ćemo imati ovakvog malog čovječuljka u džepu – najavio je Takahashi dodavši kako inovacije posljednjih godina nastaju ponajprije iz zabave, pa tek onda iz potrebe, pozivajući se na primjere You Tubea, Facebooka i Twittera.

Sob MuSharaf – El Roboto Balcanico