VILA DALMACIJA: Noć u Titovom krevetu za 28.000 kuna

Vila Dalmacija, koju su koristili Josip Broz Tito i Franjo Tuđman za svojih boravaka u Splitu, a znali su se u njoj leškariti Karađorđevići za Kraljevine Jugoslavije, sve je privlačnija mladim parovima za vjenčanja. Raskošna vila na južnoj strani Marjana može se iznajmiti za 28.125 kuna na dan, a usprkos visokoj cijeni, vikendi od svibnja do rujna su rezervirani i po dvije godine unaprijed. To zdanje, desetljećima poznato i pod nadimkom “Titova vila”, može se unajmiti i za svečane večere i domjenke, seminare, okrugle stolove, promocije, pa i snimanja. Naime, tamo su zabilježeni i pojedini kadrovi pete sezone HBO-ove uspješnice “Igra prijestolja.” S druge strane nekadašnju elitnu rezidenciju, besplatno mogu koristiti Vlada, Sabor, Predsjednica Republike, Grad Split i Ured gradonačelnika za proslave, sjednice, prezentacije i službene prijeme.

  • Vjenčanja nam se rezerviraju do dvije godine unaprijed, a svi vikend termini od svibnja do kraja rujna su nam rezervirani. Slobodnih vikenda ima u zimskim mjesecima, a mogu se naći i slobodni radni dani za komercijalni najam u toplijem dijelu godine. Već godinama raste interes za proslave vjenčanja u Vili, a pravila i naknade za korištenje su na snazi od svibnja 2015. godine, te se mogu naći na službenim stranicama Grada Splita – uputio nas je Marin Urlić, koji šest godina vodi ovaj objekt.

Vila je zadnji poput obnavljana 1979. godine pred dolazak Josipa Broza na Mediteranske ige u Splitu. Inače, u toj je vili boravio pred kraj života tri puta, a posljednji put oko 2 mjeseca. Tom je prilikom uređeno kupatilo za Tita koje se nalazi na prvom katu s U kadu uvedena je i slavina s morskom vodom, postavljeni je svijetleći svod, kao i rukohvat kako bi se maršal, koji je tada već imao problema s nogom, lakše uspeo u kadu. U njegovoj spavaćoj sobi i danas je isto kao i kad je on tamo bio – otmjeni starinski namještaj, pa i vremešni televizor u boji marke Gorenje. Prvi kat rese i goleme skupocjene kineske vaze, u Titovoj spavaonici je i maketa jedrenjaka koju su Brozu darovali radnici Brodosplita 1979. goduine.

  • Titovo ime više privlači strane tvrtke koje ovdje zakupe za večeru svojih zaposlenika na team buildingu, nego naše parove za vjenčanja. Recimo, znaju nam tu doći na večeru Skandinavci, pa čak su izvodili i igrokaz glumeći Tita i Jovanku na danskom. Šteta je što su mnoge stvari odnešene iz vile, neke na Panotovčak, a neke i u Banske dvore. No, i dalje je sve unutra funkcionalno, iako dosta staro. Recimo, grijanje ide iz poda, nema radijatora, što je kad je bilo napravljeno bilo daleko ispred svog vremena – kazao je Urlić.

Za komercijalno korištenje predviđeno je prizemlje vile s glavnom salom i terasom s koje se rado Jovanka Broz stepeništem spuštala u more, te vrt, kuhinja i pomoćni prostori. Za dnevni najam treba izdvojiti 20.000 kuna uz PDV i troškove agencijskog čišćenja od 2500 kuna što u konačnici stoji 28.125 kn. Komercijalno korištenje prijemnog salona i terase na katu je upola jeftinije, a mogu se unajmiti i obje etaže. Oni pak koji požele prenoćiti u predsjedničkom apartmanu na prvom katu, te koristiti tamošnje Titov radni kabinet i salon za prijem, trebaju također izdvojiti 28.125 kuna. No, za sada nije bilo zainteresiranih da se izvale na predsjedničkom krevetu, osim onih koji su tu blagodat koristili besplatno kao davni predsjednik Sabora i jedan ministar kulture.

Usput rečeno, Grad Split je 2015. godine od komercijalnog najma Vile Dalmacije uprihodio 675.000 kuna, što je gotovo za 100 tisuća kuna više nego godinu prije.

Vila je izgrađena 1914. godine kao pansion s 41 sobom, a prvi vlasnik je bio Frane Schiller po čijem je prezimenu dobila prvo ime. Tridesetih godina prošlog stoljeća nosila je naziv Pansion Split,a stariji Splićane pamte da su za dolaske uglednih gostiju imućnije splitske obitelji posuđivale svoje namještaj i pribor za jelo kako bi boravak uglednicima bio na višoj razini.

– Do vile su na početku vozile kočije ili se stizalo brodom. Priča kaže da ju je Schiller izgubio na kocki krajem 20-ih godina prošlog stoljeća, ali ju je nastavio voditi do smrti 1931. godine za novog vlasnika Ivana Petra Sabioncella, bogatog povratnika iz Južne Amerike koji ju je kupio za tri miljuna dinara. Kasnije su vođenje vile preuzeli Schillerovi sinovi. U početku vila nije imala bočna krila i drugi kat, a okolo su u kućama živjele splitske obitelji dok nije postala rezidencijalni kompleks Josipa Broza koji je od znatiželjnika čuvala ondašnja vojska – ispričao je Urlić.

Neposredno nakon Drugog svjetskog rata u Vili Dalmaciji zbrinjavana su djeca koja su ostala bez roditelja,a 1947. godine kompleks vile, pratećih zgrada i zemljišta koji se pružaju na 18 hektara konfisciran je uz naknadu kao jedna od Titovih vila, te je od tada bio je pod stalnom paskom vojske do raspada Jugoslavije.

  • U istočnom krilui vile je od 1927.-do 1930. bio privremeno smješten i Ocenografski institut, a početkom 30-ih je obnovljena za boravak kraljice Marije Karađorđević i sinova. Od 1947. godine vila dobija status elitnog odmarališta za komunističke moćnike, a godinu dana kasnije pod vilom je napravljen podzemni tunel. Poslije Titove smrti služila je za odmor komunističkih moćnika – naveo je muzejski savjetnik Goran Borčić iz Muzeja Grada Splita koji će podatke o vili uskoro objaviti u 2. nastavku knjige “Povijest pisana svjetlom”.

Zemljište, vila te četiri manje kuće s apartmanima u kojima su znali ljetovati Titovi bliski suradnici koje objedinjuju kompleks (Karlovac, Gattin, Trumbić i Nigojević) procijenjeni su 2009. godine na ukupno 120 milijuna eura. Napomenimo, da je kružni tunel dužine 30-ak metara spojen sa hangarom napravljen za gliser kojim se Tita vozilo na kupanje i izlete, a jednom je njim pobjegao pred osguranjem na kupanje u Krilo Jesenice. mjesto između Splita i Omiša.

U tom se objektu 28. ožujka 1991. Franjo Tuđman prvi put sastao s Alijom Izetbegovićem, Slobodanom Miloševićem, te ostalim predsjednicima ondašnjih republika kako bio razgovarali o razrješenju jugoslavenske krize. Tuđman je tada predlagao da SFRJ postane savez suverenih država ili se razjedini.

Mak Jovanović (24 sata/Panorama 26.2.2016.)