JUKA DOES MONTENEGRO!

Hvaljena, nagrađivana i iznimno ambiciozna hrvatska redateljica Ivona Juka odnedavno se ponosi crnogorskim državljanstvom, koje je dobila kako bi njezin uradak „Ti mene nosiš“ mogao (ipak) ući u konkurenciju nagrade Oscar za najbolji strani film. Ivona Juka i njezina sestra, producentica Anita, film su dijelom financirale iz sredstava Hrvatskog audiovizualnog centra, a o istom trošku uspjele su sačiniti i seriju „Da sam ja netko“, koju je potom otkupio HRT.

TI MENE NOSIŠ  NA VRH LOVĆENA

 

“Volim Crnogorce, jer su topli, iskreni i srdačni, direktni su, sviđa mi se taj frajerski mentalitet. Imam prijatelje u Crnoj Gori, umjetnike koje cijenim, čitam crnogorske pisce.“ jedna je od izjava hrvatske redateljice Ivone Juke, nakon koje joj je, složit ćete se Crna Gora morala dati državljanstvo, a onda je jedino logično bilo i da baš nju, promovira u potencijalnu crnogorsku oskarovku.

„Da ne bi bilo zabune, ako moj film dobije Oscara, nagrada ide Crnoj Gori, a ne Hrvatskoj“ izjavila je  Juka,  nakon što je konačno uspjela doći do kandidature.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odlučilo je da na 88. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u natjecateljskoj kategoriji za najbolji film na stranome jeziku, Hrvatsku predstavlja film „Zvizdan“ Dalibora Matanića.

Kako se dogodilo da film hrvatske redateljice, koji nije prošao kao hrvatski predstavnik, postane crnogorski kandidat za Oscara?

Jednostavno!

„Moj film je pod zastavom Crne Gore. Ja imam crnogorsko državljanstvo i želim promovirati Crnu Goru.“ izjavila je Ivona Juka za jedne crnogorske novine.

„Ti mene nosiš“ je bio jedini predloženi film pred komisijom koja ga je izabrala za crnogorskog kandidata za Oscara.

Ivona Juka je postala Crnogorka („Problem moga državljanstva brzo je riješen jer su Crnogorci to smatrali pitanjem nacionalnog prioriteta“), ali nije baš sve išlo glatko.

„Taj film se ne odvija u Crnoj Gori, nije sniman u Crnoj Gori, glavni autori do ne znam točno kojeg datuma u rujnu nisu bili crnogorski, jer je Juka tada dobila naše državljanstvo, i ne vidim nijedan kriterij zašto bismo se, u trenutku kada crnogorska kinematografija bilježi uspjehe izvan Crne Gore, ponašali kao filmski stvaratelji i radnici bez identiteta“, navela je Marija Perović, članica žirija koja očigledno nije glasala za Jukin film.
Marija Perović je naglasila i da je apsurdno da filmovi koji su potpuno izvan konteksta, a autori kojih na brzinu dobiju crnogorsko državljanstvo, na ovaj način od sada, uvijek mogu predstavljati Crnu Goru na festivalima ili natjecanjima.

SPONZOR JE MIO MA KOJE VJERE BIO

Od Hrvatskog audiovizualnog centra sestre Juka dobile su dio novca za film „Ti mene nosiš“. Čudotvorke kakve jesu, uspjele su uz film snimiti i seriju „Da sam ja netko“. Seriju su, prošle godine prodale HRT-u. Nakon što su se naplatile kod hrvatskih institucija, film je postao crnogorski kandidat za Oscara. Bogovi pomažu onima koji si sami pomognu, zar ne?

Ivona Juka je izjavila i da je “Zvizdan” jako tijesno dobio kandidaturu u borbi s njezinim filmom.

Zanimljivo je da je Juka prijetila tužbom HDFD-u i pokušavala spriječiti da „Zvizdan“ ostane hrvatski kandidat za Oscara, za što je navodno angažirala i poznatog hrvatskog odvjetnika.

Nedavno je na jednom domaćem portalu osvanuo šaljivi proročanski tekst koji se bavi pretpostavkom kako na slijedećoj dodjeli Oscara u konkurenciji za najbolji strani film pobjeđuje upravo crnogorski predstavnik „Ti mene nosiš“. U ovim „vijestima iz budućnosti“ kaže se i kako je hrvatski kandidat za Oscara, „Zvizdan“ „premoćno potukao Jukin film“ u borbi za hrvatskog kandidata, ali će na kraju Američka filmska akademija ipak dati kipić u Jukine ruke…

Oj svijetla majska zoro!

EL LIQUIDADOR