Renesansna marunada Borgija

U rubrici Dogodilo se na današnji dan nailazimo na priču o velikoj orgiji koju je don Cesare, vanbračni sin pape Aleksandra VI., organizirao krajem listopada 1501. na vatikanskom dvoru.

Korumpiranu papinsku obitelj Borgia šire su mase upoznale preko TV serije, i nekako nam povijest bude bliža kad je u pokretnoj slici i ima nasilja i seksa. U rubrikama Dogodilo se na današnji dan nailazimo na priču o velikoj gozbi koju je don Cesare, vanbračni sin pape Aleksandra VI., organizirao krajem listopada 1501. na vatikanskom dvoru. Tadašnji papinski tajnik i službeni kroničar Johann Burchard vrlo slikovito opisuje zabavu dvorjana i 50 odabranih poštenih prostitutki ili kurtizana. Nakon večere, žene su uzvanike zabavljale plesom, a smišljena je i zgodna igra sakupljanja kestena rasutih među svijećama na podu dvorane. Uzbuđeni muškarci pohotno su promatrali razodjenute djevojke kako četveronoške sakupljaju plodove i zabava se uskoro pretvorila u raskalašenu orgiju, poznatu kao Bal kestena. Navodno su najrevniji pastusi i nagrađivani prema broju ejakulacija, tako da bi s gozbe kući ponijeli i kakav svileni odjevni predmet ili par cipela.

Iako se ova priča savršeno uklapa u sliku obitelji Borgia kao kriminalne obitelji u rangu Sopranosa, u nekim interpretacijama se postavlja pitanje koliko je za vjerovati autoru zapisa o ovom diskutabilnom povijesnom događaju. U istom djelu on naziva papu „spužvom vječno žednom krvi i zlata“ i vrlo spremno pljuje po lešu mrtvog pape, dok najavljuje imenovanje novog čelnika crkve. No činjenica je da su biografije pape Aleksandra VI. i sina mu Cesarea jednako ispunjene kako političkim, tako i seksualnim ambicijama, i na putu do moći prolijevala se ne samo krv, već i sperma.

Jalova Jela

 

 

 

 

foto: Jodorowski/ Manara: Borgia.