Potres istjerao karakondžulu iz Peručkog jezera, potraga traje

Akne-forbidden3 stap-zabranjeno3
karkondjula

Nedavno je potres od 4 stupnja po Richteru s epicentrom u akumulacijskom jezeru Peruča prodrmao stanovnike sinjske krajine, ali i probudio tajanstvenog stanovnika te vode stajačice. Dakako, radi se o zmijolikom čudovištu karakonđuli koje je ponovo viđeno nakon gotovo šest godina.
“Bile smo u našem vrtu, stotinjak metara od obale. Spazila sam nešto crno dugo možda 4-5 metara sa sjajnim ljuskama po sebi. Dozvala sam susjedu Mariju, a ona je viknula ribičima da dođu i ponesu dvogled,” povjerila se Mara Duvnjak (83), stanovnica uz Peruču, za Slobodnu Dalmaciju 2008. godine nakon što je susrela to biće.
Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako je ista karakonđula prošlog četvrtka krenula iz jezera državnom cestom DC1 ka Hrvacama, a potom se, piše župni list, sklupčala uz cestu da malo odrijema. Presreli su je hrvački đaci koji su picali vjeronauk i zazivali je pogrdnim imenima. Karakonđula, nervozna iza sna, potjerala ih je ih stravičnim siktanjem i neprijatnim pogledima. Nakon toga izgubio joj se svali trag. Neki tvrde kako je mir potražila u stranačkim prostorijama HSP Ante Starčević  Hrvace, koje su podugo napuštene jer je stranačko rukovodstvo izgubilo ključ. Drugi, pak, tvrde kako je krenula ka Vrlici i skriva se u opustjeloj dvorani za vjenčanja J.F. Kennedy u pitoresknom Potravlju. Ko će ga znat! Preporučamo oprez!

Karakonđula, kaže legenda, inače živi u podvodnom manastiru Dragović potopljenom 1958. godine prilikom stvaranja jezera Peruča. Napada pijance i odvlači ih u vodu.
“Sinko nije ti to zmija. Viđala sam ja zmije. Ova je debela ko ljudska noga u butu.” A kad je došla do obale nije skliz nula nego je skočila u vodu i po zvuku sam ocijenila da je teška,” kazala je svojevremeno M. D., stanovnica sela pored Peruče.
Jadan sinjski prirodoslovac smatra kako je karakondžula ustvari dalmatinski udav (kravosas), što je očevicima smiješno. Poznato je da su radnici prilikom gradnje HE Đale na Cetini 70-ih godina prošlog stoljeća rovokopačem prepolovili stvorenje nalik karakonđuli, no, ostaci tog stvora su misteriozno nestali. Kasnije se čulo da sinjski masoni nose cipele izrađene od karakonđuline kože .

Stožer za obranu od karakonđule Splitsko-dalmatinske županije